Kaynak, Getty Images 6 Şubat 2023 Güncelleme 14 Şubat 2023 Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 14 Şubat TSİ 17.00 itibarıyla 35 bin 418’e yükseldi. 14 Şubat’taki..
Kaynak, Getty Images
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 14 Şubat TSİ 17.00 itibarıyla 35 bin 418’e yükseldi.
14 Şubat’taki Kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaralı sayısının ise 105 bin 505 olduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 890 bin kişinin kamu yurtlarına, 50 bin kişinin de otellere yerleştirildiğini, toplam 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını söyledi.
Kendi imkanlarıyla gidenler de dahil olmak üzere 2 milyon kişinin bölge dışına çıktığını tahmin ettiklerini belirten Erdoğan, Katar’ın FIFA 2022 Dünya Kupası’nda kullanılan 10 bin konteynırı gemilerle deprem bölgesine gönderme kararı aldığını da ekledi.
Cumhurbaşkanı, depremlerde yıkılan binaların yüzde 98’inin 1999 öncesi inşa edilen binalar olduğunu açıkladı.
Erdoğan gün içinde yaptığı başka bir konuşmada, enkaz altından sağ çıkarılan kişi sayısının da 8 binin üzerinde olduğunu söylemişti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13 Şubat’ta yaralılar hakkında bilgi paylaştı ve “15 bin 664’ü serviste, 3 bin 636’sı yoğun bakımda olmak üzere 19 bin 300 vatandaşımız hastanelerimizde tedavi altındadır” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 13 Şubat itibarıyla yapılan hasar tespit çalışmalarında 236 bin 410 binada yer alan 1 milyon 279 bin 576 bağımsız birimin incelendiğini duyurdu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yıkılan binalarda sorumluluğu olan 134 kişi hakkında işlem yapıldığını söyledi.
Emniyet Genel Müdürlüğü 14 Şubat’taki açıklamasında “Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 531 hesap yöneticisi tespit edildi, 221’i hakkında adli işlem başlatıldı. 64 şahıs gözaltına alındı, 17’si tutuklandı” ifadelerini kullandı.
Antakya’da İrem ve Merve adlı iki kızkardeş, konumları özel kameralarla tespit edildikten sonra kurtarıldı
AFAD 13 Şubat’taki açıklamasında Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde depremzedelerin barınması için yaklaşık 155 binden fazla çadırın kurulduğunu, bölgeye 200 binden fazla çadır ve 2 milyondan fazla battaniye sevkedildiğini aktarmıştı.
Kaynak, Getty Images
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinde Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Kilis, Osmaniye ziyaretlerinin ardından Malatya’da da açıklamalarda bulundu.
Depremden etkilenenlere yapılacak yardımlar konusunda Erdoğan, “Konteyner kentler dışında barınacaklara ev sahibi olanlar için aylık 5 bin lira, kiracı olanlar için aylık 2 bin lira kira yardımı yapacağız” dedi.
Süpermarketlerde “yağmalar” olduğunu da söyleyen Erdoğan, “Market sahiplerine müracaat etseler. O market sahibi zaten onlara verir. Şu anda yardım bölgesine TIR’lar geliyor mu? Geliyor. Bu millet cefakar, vefakar. Her şeyden önce Müslümanız, bir ekmeği paylaşmasını da biliriz. Hiç kimseyi aç açıkta bırakmayacağız” dedi.
Erdoğan daha önceki açıklamalarında, “Yapılacak olan hasar tespitiyle birlikte su anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10’ar bin lira nakdi yardım yapacağız ve bu nakdi yardımla bu geçiş sürecini en azından sıkıntıları biraz olsun hafifletmiş olalım istiyoruz” dedi.
Erdoğan, “Hedefimiz 1 yıl içinde yıkılan binaların yerine konutlarımızı zemin artı 2-3-4 olmak üzere yapmak. Süreci ne yazık ki siyasi istismara dönüştürenler var. Bu istismara benim vatandaşım, halkım asla prim vermeyecektir” diye konuştu.
TBMM’de geçen hafta yapılan oylamayla OHAL kabul edildi.
Erdoğan, OHAL’in ilanıyla ilgili olarak, “Türkiye’de bu süreci istismar eden tefeci ve fitne gruplarına müdahale imkanını devlete vermiş olacak.” dedi.
Kaynak, Getty Images
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından çok sayıda ülkeden Türkiye’ye arama kurtarma ekipleri ve yardım gitti.
Avrupa Birliği (AB), 20 AB ülkesinin yanı sıra Arnavutluk ve Karadağ’ın ülkeden arama kurtarma ve sağlık ekibinin Türkiye’ye gitmek için seferber edildiğini söyledi.
AB ayrıca Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere uluslararası toplumdan yardım toplamak için Mart ayında bir konferans düzenleneceğini açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, acil sağlık ekiplerinin depremden etkilenen kişilere temel sağlık hizmeti sağlamak için etkinleştirildiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nden Türkiye ve Suriye’ye gidecek malzemelerin toplam 100 bin kişiye ulaştırılacağı ve 120 bin acil tıbbi müdahalede kullanılabileceği açıklandı.
Kaynak : BBC Türkce