Bloomberg Economics Ekonomisti Selva Bahar Baziki’ye göre deprem felaketi Türkiye’de milli gelirin yüzde 1’ini silebilir. Baziki, bu yıl için büyüme tahminini yüzde 3’ten yüzde 2,6’ya düşürdüğünü ifade etti. Bloomberg HT’nin..
Bloomberg Economics Ekonomisti Selva Bahar Baziki’ye göre deprem felaketi Türkiye’de milli gelirin yüzde 1’ini silebilir. Baziki, bu yıl için büyüme tahminini yüzde 3’ten yüzde 2,6’ya düşürdüğünü ifade etti.
Bloomberg HT’nin aktardığı habere göre önceki afetlerde yaşananlar baz alındığında Kahramanmaraş merkezli depremlerin milli gelirin yüzde 1’ini etkilemesi söz konusu. Analizde, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik etkilerine ilişkin öngörülere ulaşmak için 2011 yılında Van’da meydana gelen depremi temel alan üç aşamalı bir prosedür izlendi. Söz konusu depremin Van ekonomisine etkisi de 10 sektör üzerinden hesaplandı.
Buna göre her sektörün Van’daki reel GSYİH büyümesini depremden önceki yıllarda Van’a en iyi uyan şehirlerin ağırlıklı ortalamasından oluşan bir kıyaslamayla yapıldığı ve bunu oluşturmak için bölgesel nüfus, sanayi, inşaat, toplam çıktı ve bunların ulusal GSYİH içindeki payını dikkate alarak yapıldığına yer verildi.
Yapılan hesaplamalarda depremin birçok sektörü olumsuz etkilediği ancak en çok etkilenenler arasında tarım, sanayi, profesyonel hizmetler ve destek hizmetleri olduğuna yer verildi. Öte yandan yaşanan depremlerin daha yüksek büyüklüğünün de hesaba katılarak her sektör üzerindeki etkinin ölçeklendirildiği ve 10 il için reel GSYİH’da yaklaşık yüzde 12’lik bir daralma öngörüldüğü ifade edildi.
Ekonomist, 10 ilin ülke ekonomisine toplam katkısının yüzde 9 civarında olduğunu dolayısıyla 2023 Türkiye GSYİH’sında da yüzde 1’lik bir daralma yaratmasını beklediklerini belirtti.
Bloomberg, Devlet Planlama Teşkilatı’nın 17 Ağustos 1999 depremiyle ilgili yaptığı çalışmada depremi takip eden 4,5 ayda GSYİH kaybının yaklaşık 2-2,5 milyar dolar olduğunu gösterdiğini hatırlatırken ve bunu tüm yıla ve mevcut deprem bölgesinin göreceli ekonomik boyutuna göre ölçeklendirildiğinde GSYİH’nın yaklaşık yüzde 0,6-0,7’si gibi bir rakam elde edildiğine dikkat çekti.
Yapılan öngörülerin mali hamleleri içerdiği ancak olası kayıpların bir kısmını telafi edebilecek dış yardımı içermediğinin belirtildiği analizde Dünya Bankası’nın şimdiden 1,78 milyar dolarlık bir yardım sözü verdiği ve bu nedenler 2023 için büyüme tahminini yüzde 3’ten yüzde 2,6’ya düşürüldüğü kaydedildi.
Kaynak : T24.com.tr